2015. december 17., csütörtök

Mi is az EVS + pár tipp

Már régóta érlelődik ez a bejegyzés, de mindig halogattam, mert ez a száraz része a dolgoknak, de nagyon sokan kérdeztek arról, hogy hogyan lehetséges az, hogy itt lehetek, ezért nem húzhatom tovább a dolgot. A legtöbb beszámoló, amit lehet olvasni magáról az EVS (European Voluntary Service) programról elég promó szagú, arról szól, hogy minden milyen szép, milyen jó és mindenki boldog. Na hát a boldogság része igaz, mert eszméletlen, hogy itt lehetek, de azért ne legyünk idealisták, elég sok hiányosság meg furcsaság van.

Szóval az EVS egy egyedülálló lehetőség 18-31 éveseknek arra, hogy hoszabb-rövidebb ideig egy másik országban lehessenek önkéntesek. Amúgy külföldön az, hogy valaki önkéntes egyáltalán nem szitokszó, mint pl. otthon. Emlékszem akárhányszor meséltem valakinek arról, hogy éppen hol önkénteskedek, egyszerre jött a válasz: "Ingyen dolgozol? Fúj, de gáz!". 
Összefoglalva, önkéntes az ember, de kap zsebpénzt, pénzt kajára vagy ehet a helyen ahol dolgozik + fizetik a szállást, ami lehet egy saját lakás (mint az én esetemben) vagy egy kollégiumban kap szobát, a lényeg, hogy van hol lakni + fizetik az oda- és visszautat. A fogadó szervezeted mindenképpen ad mellétek egy mentort, aki elvileg nem kapcsolódik a szervezethez (gyakorlatilag ki tudja...). Vele megtudod beszélni a problémákat (a mi mentorunk egy nagyon aranyos nő, de nem nagyon beszél angolul, én meg még nem állok olyan szinten az olaszban, hogy komplexebb érzéseket fejezzek ki, szóval a meetingek elég érdekesek, angol-olasz keverék + sok mutogatás) de ha a munkával van valami probléma a tutort keresd (a főnöködet). 
Az EVS alatt 2 tréning van, egy kiutazás utáni (ez nekem januárban lesz, 3 hónappal a kiutazás után... Erre most nem mondanék semmit.) és egy félidős. Itt szuper tippeket lehet kapni arra, hogy hogyan tedd tényleg szuper élménnyé az EVS-t.
A pénz, amit kapunk elvileg elég mindenre, gyakorlatilag nem. Ebből a pénzből nem tudsz nagy lábon élni vagy sokat mászkálni a nagy világban, mert bármilyen hihetetlen tényleg minden sokkal drágább itt, mint Magyarországon (pl. átlagosan 1 sör 5-6 euro, 1 pohár bor 4 euro, 1 kg kenyér 2 euro, 1 vonatjegy Firenzébe, ami 15 perc és kb. 10 km 2,5 euro). Persze én most főleg Olaszországról tudok mesélni ilyen szempontból, de tudom, hogy máshol se kapnak több pénzt az önkéntesek és nem is olcsóbb az élet. 

Tipp 1: Még ha fizetnek is mindent, jó ha elkezdesz gyűjtögetni pénzt és van tartalékod arra az esetre ha utazgatni is szeretnél vagy pl. hazamenni karácsonyra vagy bármilyen vészhelyzet van. Mert bár van biztosításunk, az úgy működik, hogy előbb ki kell fizetnem mindent, aztán utána vissza igényelhetem a pénzt, amit, ha szerencsém van, meg is kapok 2-3 hónappal később. Minden orvos és vizsgálat fizetős (kivétel persze a háziorvos), egy egyszerű vérvételért is elég sokat kell fizetni.

Ennyit a piszkos anyagiakról!

Vannak hosszú- és rövidtávú EVS projektek, amikre jelentkezhetsz. A hosszútávú 2-12 hónap, a rövidtávú 2 hét-2 hónap között van. Hosszútávú projektben életedben csak egyszer vehetsz részt (kár!) és max. 12 hónapig lehetsz önkéntes. Ha már résztvettél egy rövidtávú projektben, attól még mehetsz hosszútávúra, pl. 2 hónapig voltál rövidtávún, utána elmehetsz egy hosszútávúra, de csak max. 10 hónapra (ne feledd a 12 hónapos szabályt!!!!). De ha már egyszer voltál hosszútávún (bármennyi ideig is) utána már nem mehetsz rövidtávúra.

Tipp 2: Tényleg csak olyan helyre jelentkezz, ami illik hozzád! Mert bármilyen hihetetlen dolgozni is kell és van, hogy nem is keveset. Szóval, ha utálod a gyerekeket ne jelentkezz egy olyan projektre, ahol velük kell foglalkozni, csak azért mert egy olyan országban van, ahova menni akarsz, mert tényleg velük kell dolgozni az egész projekt alatt. 

Tipp 3: Legyél türelmes! Nekem volt olyan, hogy fél év után írtak vissza a jelentkezésemre. Óriási túljelentkezés van, még így is, hogy ez egy alig ismert program. Szóval türelem és kitartás, ha kell küldd el nekik kétszer, háromszor vagy akár többször is a dolgaidat (persze ne 1 héten belül, hanem mondjuk, ha nem válaszolnak 2-3 hónapig, nyugodtan írj nekik újra). Én ide, a Legambiente Pratohoz háromszor küldtem el a jelentkezésemet és végül a kitartásom volt az egyik oka annak, hogy most itt vagyok. Persze örökre rajtam maradt, hogy nyomattam magamat, az elején, amikor bemutatkoztam mindenki azzal kezdte, hogy áááá te vagy az, aki olyan sokszor jelentkezett. :D De nem érdekel, mert itt vagyok és csak ez számít, nem?!

Tipp 4: Írjál mindenhova projektre szabott motivációs levelet. Tudom, hogy ez sok munka, de megéri. Ez azt mutatja a szervezeteknek, hogy tényleg náluk akarsz lenni, hiszen vetted a fáradságot, hogy elolvasd végig a leírást, gondolkodtál a projekten és nem csak becsatoltad a sablon motivációs leveledet.

Tipp 5: Legyél kreatív! Rakjál sok képet a CV-dbe és a motiv. leveledbe, legyen színes, csinálj videót magadról, használj mindenféle számítógépes programot a szerkesztéshez, mindegy mit csinálsz, a lényeg, hogy kitűnj a tömegből és emlékezzenek rád.

Tipp 6: Szépíthetsz a dolgokon, de soha ne hazudj! Pl. ne hazudd azt, hogy szuperül tudsz fotózni és képeket szerkeszteni, ha igazából nem, mert lehet, hogy pont ezért választanak téged és ez lesz a dolgod a szervezetnél és lesznek kellemetlen meglepetések ha kiderül, hogy csak hazudtál...

Tipp 7: Nem titok, hogy minél több dolog van a CV-dben, annál inkább kellesz majd egy szervezetnek. Amíg ki nem jutsz, addig folyamatosan vállalj önkéntes munkát különböző helyeken, találd meg a helyedet otthon, vegyél részt különböző eseményeken, kezdj el önkénteskedni vagy dolgozni egy civil szervezetnél (hiszen EVS-en is főleg civil szervezetek vannak).

Tipp 8: Tudjál angolul! És az sem hátrány, hogyha tudsz egy kicsit (vagy nagyon) a célország nyelvén. Van ahol nem kötelező az angol nyelvtudás, de akkor tudnod kell beszélni az adott ország nyelvén. Az első hónapokban, amíg el nem kezdesz pötyögni a másik nyelven minden angolul folyik.

Tipp 9: Ne ess kétségbe a skype-interjúkon. Egyre elterjedtebb, hogyha tetszett nekik a bemutatkozásod, akkor akarnak majd egy interjút skype-on is. Ez a téma egy újabb bejegyzést megérdemelne, mert annyi tippem van ehhez is (talán valamikor a jövőben), a lényeg, hogy mosolyogj sokat, add magadat, ne aggódj a nyelvtudásod miatt (hidd el az övüké se tökéletes, sőt...) és merjél kérdezni (az mindig jó pont). Nekem voltak interjúim, amik jól sikerültek és nem engem választottak, voltak, amik rosszul sikerültek, de mégis engem akartak. Fogalmam sincs mi alapján választanak (talán valamilyen felsőbb sugallatnak engedelmeskednek), persze itt is vannak tipikus kérdések, az egész olyan, mint egy állásinterjú. 

Na de hogyan is lehet EVS-re menni?

1) keress egy küldő szervezetet. A szervezetek kapcsolatban állnak egymással, úgyhogy biztos lesz olyan, hogy egy adott szervezet csak egy megadott küldő szervezettől fogad önkénteseket. A küldő szervezet intéz mindent, a szerződést, a biztosítást, indulás előtti tréninget... stb.
Az én küldő szervezetem a Messzelátó Egyesület: http://messzelato.hu/evs

2) keress projekteket. A hivatalos database-n kívül van egy csomó weboldal és facebook oldal is, ahol találhatsz EVS projekteket. Persze, ez nehéz dolog, mert nem tudhatod, hogy éppen hova keresnek önkéntest és hova nem, szóval elég nagy lutri a dolog. 
Hivatalos: https://europa.eu/youth/evs_database
Ezekre a projektekre éppen keresnek önkénteseket: https://europa.eu/youth/vp/opportunity_list


3) csinálj egy ütős önéletrajzot és motivációs levelet és jelentkezz. Az e-mailben mindenképpen írd meg nekik, hogy már van küldő szervezeted, linkeld be a weboldalukat is, hogy utána tudjanak nézni, hogy mivel foglalkozik a szervezet. Ez fontos, mert a küldő szervezet választásod is sokat elárul rólad és előnynek számít, ha már van szervezeted.

4) reménykedj!

Hát most hirtelen ennyi jutott eszembe az EVS-ről, de biztos kifelejtettem valamit... Bármi kérdésetek van, nyugodtan írjatok e-mailt és szívesen segítek. :) 

U.i. Köszönöm mindenkinek az üzeneteket, nagyon hízelgő és vicces egyszerre, hogy már most az én helyemre akartok pályázni, de ahogy az olaszok mondják "Piano, piano" (lassan, lassan = lassan a testtel) mert még csak 1 hónapja vagyok itt, úgyhogy nem mostanában fognak keresni helyettem embert :D ( ez majd csak nyáron lesz esedékes)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése