2015. november 26., csütörtök

Szemétkedés

Pratóban nagyon komolyan veszik a szemetet. Itt mindenki szelektíven gyűjti a szemetet 0 éves korától. A múzeumokban, iskolákban, ovikban, mindenhol szelektív szemétgyűjtés folyik. Míg otthon 1 darab kuka van az egész lakásban, nekünk itt kapásból 4 db van. Külön kell gyűjteni az organikus dolgokat (ételmaradékok, tojáshéj, gyümölcs-, zöldséghéjak), a papírt, az üveget, műanyagot és fémeket, valamint van 1 indiferenziato nevű szépség is, ide azt kell dobni, ami nem újrahasznosítható.
 A kukatornyunk a konyhában.

A három organikus kukánk a teraszon. Nyáron biztos szuper lesz, amikor a melegtől önálló életre kelnek majd a kajamaradékok :D
A szivecskés ciklámen az enyém az ablakban, Miguellel szerettük volna feldobni az erkélyt, úgyhogy vettünk növényeket, de én még rajzoltam is az enyémre.


Na eddig rendben is lennénk, de az élet sosem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A rágót nem dobhatom az organikusba, mert nem bomlik le, szóval az indiferenziatóban a helye. Na itt már kicsit összezavarodtam, mert azt hittem, hogy minden, ami kikerül a számból az organikus, mert hát megeszem. De a kedvencem a tetrapak. Szívem szerint a műanyagosfémesüvegesbe (ezeket együtt kell gyűjteni) dobnám, viszont a papírhoz kell dobni. Hogy miért? Senki se tudja. A papírzsepit és a szalvétát csak akkor dobhatom a papírhoz, ha nem nagyon használt, ha nagyon koszos, akkor az organikusban a helye. A szemét kérdést illetően óriási kérdőjelek vannak a fejemben. A rendszer ráadásul városonként eltérő. Például Rifugio le Caveban (tudjátok, a szuper hegyi házikó, az erdő közepén, ahol a fél nyarat fogom tölteni) kicsit eltér a rendszer az itthon, Pratoban használttól.
A szemetet mindig éjjel viszik el, van egy naptáruk, hogy melyik nap melyik szemetet szállítják el. A zsákokat este ki kell rakni az utcára, az ajtó mellé és reggelre eltűnnek. De még ennél a lépcsőfoknál is vannak akadályok, amiket le kell győzni. Mert bizony ellenőrzik a szemetet és ha nem jól válogattad szét a dolgokat, akkor az ajtó előtt hagyják a zsákot. Ha nem lebomló zsákba rakod az organikust, vagy nem papírzsákba a papírt, akkor szintén nem viszik el. Nekünk, mint Legambiente tagoknak (az egyik legnagyobb olasz természetvédelmi szervezet) példamutatónak kellene lennünk, de óriási sötétség van a fejünkben. Sokszor csak találgatunk, hogy mit hova kellene dobni. Van egy honlap, ami segít eligazodni, de így is nehéz, mert az olaszunk még nem a legjobb. 
A szemét órarend. Melyik nap, melyik szemetet viszik el.

Óóó és képzeljétek levágattam a hajamat, mert már elegem volt, hogy sehogyse áll, úgyhogy fogtam magam és elmentem fodrászhoz. Nekem nagyon tetszik, élőben még szuperebb, mint képeken... 




3 megjegyzés:

  1. Mar nem azert, de a tetrapakos doboz papirbol van, ugyh nyilvan a papirhoz kell dobni :D

    VálaszTörlés
  2. Hat igen, de a belsejeben femes a papir, a teteje meg muanyag, szoval nem egyertelmu... :D

    VálaszTörlés
  3. Budapesten is ez a rendszer...:) amugy hello, olvaslak ám, szuper a hajad a bloggal egyutt. Puszi! V.

    VálaszTörlés